«Δεν είναι ντροπή να είσαι θύμα βιασμού»«Δεν είναι ντροπή να είσαι θύμα βιασμού»

Την έναρξη της Συνόδου για τον Τερματισμό της Σεξουαλικής Βίας σε Συρράξεις κήρυξε η Αντζελίνα Τζολί, με ένα ισχυρό μήνυμα προς όλες τις γυναίκες (και όχι μόνο), το οποίο αποθεώθηκε από το κοινό.

«Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι δεν είναι ντροπή να είσαι θύμα βιασμού. Όλη η ντροπή αφορά τον βιαστή, αποκλειστικά και μόνο τον θύτη. Ο βιασμός προκαλεί αισθήματα ντροπής και απαξίωσης και τρέφει την άγνοια. Ο βιασμός δεν έχει καμία σχέση με τη φυσιολογική σεξουαλική επιθυμία. Πάνω από όλα αυτή η άγνοια αφήνει ατιμώρητο τον βιαστή. Οι θύτες αισθάνονται υπεράνω του νόμου. Κι αυτό διότι ο νόμος σπάνια τους αγγίζει και η κοινωνία τους ανέχεται. Όπως είπε κάποτε και η Έλενορ Ρούζβελτ «η τύχη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται στα χέρια των πολιτών και των κοινωνιών», είπε η Τζολί και πρόσθεσε:

«Αυτό το κακό θα συνεχίζει να καταστρέφει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων αν δεν καταστήσουμε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής ως την πιο κρίσιμη καμπή. Και μπορούμε να τα καταφέρουμε. Πρέπει να περάσουμε το μήνυμά μας σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, σε όλες τις θρησκείες, να φέρουμε κυβερνήσεις και πολίτες κοντά για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας με κάθε δυνατό μέσο. Μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος της σεξουαλικής βίας σε συρράξεις. Μπορούμε να το κάνουμε».Στόχος της Συνόδου, είναι να υπογραφεί το πρώτο διεθνές πρωτόκολλο για την καταγραφή και διερεύνηση περιστατικών σεξουαλικής βίας σε συρράξεις.

Το «παρών» στην τετραήμερη Σύνοδο η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Αμερικανίδας ηθοποιού και ειδικής απεσταλμένης της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Αντζελίνα Τζολί, δίνουν κυβερνήσεις χωρών, δωρητές, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, μη-κυβερνητικές οργανώσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Η Ελλάδα δε συμμετέχει στη σύνοδο, καθώς η πΓΔΜ εκπροσωπείται ως «Μακεδονία».

Τα στοιχεία πάντως είναι σοκαριστικά. Μόνο για το 2012, 135 γυναίκες βιάστηκαν και σκοτώθηκαν στη Μίνοβα του Κονγκό από στρατιώτες, ενώ η μαρτυρία ενός νεαρού Κονγκολέζου στρατιώτη είναι αυτή που συγκλονίζει περισσότερο:

«Είμασταν 2.000 στρατιώτες και ο αρχηγός μας, μας είπε: «Πηγαίνετε και βιάστε γυναίκες». Και το κάναμε. Μέσα σε μια νύχτα, βιάσαμε και σκοτώσαμε 79 γυναίκες με τα παιδιά τους. Όταν βιάζεις, νιώθεις ελεύθερος. Οι γυναίκες δεν μπορούσαν να δραπετεύσουν. Την βλέπεις, την αρπάζεις, την παρασύρεις μακριά, και περνάς καλά μαζί της. Μερικές φορές την σκοτώνεις. Όταν τελειώσεις με το βιασμό, σκοτώνεις το παιδί της. Συναντήσαμε και άλλους ανθρώπους τους οποίους σκοτώσαμε για την πλάκα μας. Άρχισα να βιάζω, επειδή ο αρχηγός μου ήταν ο πρώτος που το ξεκίνησε», κατέληξε ο στρατιώτης. 

RSS

RSS