Διαψεύδουν το Reuters για τη νέα έξοδοΔιαψεύδουν το Reuters για τη νέα έξοδο

«Η επόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει όποτε χρειαστεί, από επιλογή και όχι από ανάγκη», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη σχολιάζοντας τηλεγράφημα του Reuters.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι τόσο η απόφαση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στα προαπαιτούμενα προκειμένου να συνεχιστεί ομαλά η χρηματοδότηση της χώρας, όσο και οι θετικές εξελίξεις της τελευταίας περιόδου στο πεδίο της οικονομίας, σε καμιά περίπτωση δεν αιτιολογούν κινήσεις, όπως αυτές που «προαναγγέλλονται» με σημερινό δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται δήλωση «υψηλόβαθμου αξιωματούχου του υπουργείου των Οικονομικών».

Πέραν τούτου, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση σημειώνει με ικανοποίηση την σημερινή άντληση ποσού 1,3 δισ. ευρώ, μέσω τρίμηνων εντόκων γραμματίων, με επιτοκιακό κόστος που για πρώτη φορά έπεσε κάτω από το 2% (1,80% έναντι 2,13% κατά την δημοπρασία της 13ης Μαΐου).

«Πρόκειται για άλλη μια επιβεβαίωση επιστροφής στην αξιοπιστία και στην εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία», συμπλήρωσε η κα Βούλτεψη.

Τι ανέφερε το δημοσίευμα του Reuters:
 
«Νέα ελληνική έξοδος στις αγορές»


Η Ελλάδα ετοιμάζεται για μία νέα έκδοση ομολόγων τις επόμενες εβδομάδες, σε συνέχεια της φετινής επιτυχούς επιστροφής της στις κεφαλαιαγορές, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται δήλωση υψηλόβαθμου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών. Η Αθήνα εξετάζει τώρα μία έκδοση, πιθανόν 7ετούς διάρκειας, πριν από τον Αύγουστο για να αντλήσει 2-3 δισ. ευρώ, επωφελούμενη από τα χαμηλά επίπεδα 4,5 ετών, στα οποία κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η έκδοση θα ακολουθήσει την πώληση 5ετών ομολόγων, ύψους 3 δισ. ευρώ, τον Απρίλιο, η οποία αποτέλεσε την πιο σαφή ένδειξη ότι η χώρα αναδύεται από την επώδυνη κρίση χρέους και ότι θα μπορούσε να βγει σύντομα από το πρόγραμμα διάσωσης, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Οι συνθήκες στις αγορές είναι καλές για μία νέα έκδοση ομολόγων το καλοκαίρι. Μιλάμε για μία μικρού μεγέθους έκδοση, περίπου 2-3 δισ. ευρώ, με πρωταρχικό στόχο τη συμπλήρωση της καμπύλης των αποδόσεων», πρόσθεσε ο αξιωματούχος που μίλησε με την προϋπόθεση της ανωνυμίας του, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη διαμορφώσει όλες τις λεπτομέρειες.

Η Αθήνα επιχειρεί να διορθώσει το κενό που υπάρχει στις μεσοπρόθεσμες εκδόσεις στην καμπύλη των αποδόσεων. Εξέδωσε τρίμηνα και εξάμηνα έντοκα γραμμάτια κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους και το 5ετές ομόλογο τον Απρίλιο, αλλά οι λήξεις των ομολόγων της από εκεί και πέρα εκτινάσσονται από 10 έως 30 χρόνια. «Υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον τόσο για ένα 7ετές όσο και για ένα 3ετές ομόλογο. Μία 7ετής έκδοση είναι πιο πιθανή (το καλοκαίρι). Αργότερα, θα μπορούσαμε να εκδώσουμε ένα τριετές ομόλογο», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Μετά από την παραλίγο έξοδό της από το ευρώ το 2012, η προοπτική της Ελλάδας βελτιώθηκε γρήγορα τους τελευταίους μήνες, αναφέρει το Reuters, καθώς η εξαετής ύφεση της οικονομίας της προβλέπεται να τελειώσει φέτος και σημείωσε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα πέρυσι, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους από τους εταίρους της. 

RSS

RSS