Εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο για έμφραγμαΕμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα

Ένα πειραματικό εμβόλιο που στοχεύει ένα ένζυμο στο ήπαρ και μπορεί να μειώνει έως και κατά 90% τον κίνδυνο για έμφραγμα, μπορεί να αρχίσει να δοκιμάζεται ευρέως μέσα στην επόμενη δεκαετία. 

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί τεχνικές επεξεργασίας του DNA για να εξουδετερώσει ένα γονίδιο του ήπατος, το οποίο πιστεύεται ότι αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Η θεραπεία με αυτό ήδη έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε ποντίκια, ελαττώνοντας μέσα σε λίγες ημέρες κατά 35-40% τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα τους. 

Εάν κλινικές μελέτες δείξουν ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό και στους ανθρώπους, ο κίνδυνος να υποστεί ένας άνθρωπος έμφραγμα θα μειωθεί έως και 90%, γράφουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στην επιθεώρηση «Circulation Research» την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ).

«Το έμφραγμα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των ανθρώπων, καθώς ένας στους δύο άντρες και μία στις τρεις γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών εκδηλώνουν τουλάχιστον ένα στη διάρκεια της ζωής τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κίραν Μουσουνούρου, από το Ινστιτούτο Βλαστικών Κυττάρων του Χάρβαρντ (HSCI). 

«Εάν είχαμε μία θεραπεία που θα στόχευε το ήπαρ, θα άλλαζε οριστικά το γονιδίωμα και θα ήταν ασφαλής, θα μειώναμε την συχνότητά του σε ποσοστό από 30% έως και 90%», πρόσθεσε.

Ο δρ Μουσουνούρου πρόσθεσε πως παρότι η νέα έρευνα βρίσκεται στα αρχικά στάδιά της, είναι πιθανό να αρχίσει η - έστω και περιορισμένη - εφαρμογή της σε ανθρώπους μέσα στην επόμενη δεκαετία. 

Το πειραματικό εμβόλιο στοχεύει σε ένα ηπατικό ένζυμο με την κωδική ονομασία PCSK9, το οποίο ρυθμίζει τα επίπεδα της επιβλαβούς «κακής» (LDL) χοληστερόλης.

Το ένζυμο αυτό πρωτοεντοπίστηκε σε ανθρώπους, οι οποίοι εκ φύσεως φέρουν μία μεταλλαγή του γονιδίου που το κωδικοποιεί με αποτέλεσμα να παράγουν λιγοστή χοληστερόλη και έτσι να έχουν μειωμένη επιρρέπεια στο έμφραγμα. 

Υπολογίζεται ότι τη μεταλλαγή αυτή φέρει το 3% των ανθρώπων. 

RSS

RSS