Οι πρωτεϊνες «μιλούν» για τον καρκίνο του μαστούΟι πρωτεϊνες «μιλούν» για τον καρκίνο του μαστού

Οι πρωτεϊνες είναι πιθανόν να δώσουν την απάντηση στους επιστήμονες σχετικά με το πόσες πιθανότητες έχει μια γυναίκα να επιβιώσει από καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μια νέα έρευνα. 

Όπως ανακοίνωσαν Καναδοί επιστήμονες, ο τρόπος που αλληλεπιδρούν οι πρωτεΐνες με αυτή τη μορφή καρκίνου είναι ενδεικτικός για το είδος της θεραπείας που πρέπει να ακολουθηθεί στην ασθενή. 

Οι Καναδοί ερευνητές ανέλυσαν πλέγματα πρωτεϊνών στους καρκινικούς ιστούς του μαστού σε 350 γυναίκες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Όπως διαπίστωσαν, στις γυναίκες που νίκησαν τη νόσο ήταν διαφορετική η δομή του πλέγματος των πρωτεϊνών στα καρκινικά κύτταρα σε σχέση με αυτές που κατέληξαν εξαιτίας της. 

Στην επιθεώρηση «Νature Βiotechnology», οι Καναδοί ερευνητές έγραψαν με βάση αυτό το στοιχείο πως κατάφεραν να προβλέψουν επιτυχώς στο 82% των περιπτώσεων εάν ο καρκίνος του στήθους θα ήταν θανατηφόρος ή όχι για τις ασθενείς. 

Επικοινωνία 

«Προσεγγίσαμε τον καρκίνο σαν ένα πρόβλημα του τρόπου με τον οποίο οι πρωτεΐνες “επικοινωνούν” μεταξύ τους ή του πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους στα πλέγματα», δήλωσε ο δρ Τζεφ Ράνα, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας από το Νοσοκομείο «Μάουντ Σινάι» του Τορόντο. «Αυτή η προσέγγιση θα μας επιτρέψει να βρούμε την κατάλληλη θεραπεία για κάθε ασθενή ξεχωριστά». 

Ο δρ Ράνα και οι συνεργάτες του μελέτησαν 30.000 αλληλεπιδράσεις μεταξύ 8.000 πρωτεϊνών και στη συνέχεια απομόνωσαν έναν πυρήνα 250 πρωτεϊνών, τις οποίες θεώρησαν τις πιο σημαντικές για να προβλέψουν το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών τους. Σε περίπτωση που η πρόβλεψη ήταν αρνητική για τη ζωή της ασθενούς, ο γιατρός ακολουθούσε μια πιο επιθετική θεραπεία όπως χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο μεταξύ των γυναικών παγκοσμίως. Περίπου 465.000 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από αυτόν. 

RSS

RSS