Συνάντηση για πρόγραμμα και χρέοςΣυνάντηση για πρόγραμμα και χρέος

Την πρώτη του συνάντηση μετά τις ευρωεκλογές και τον ανασχηματισμό θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. 

Α. Σαμαράς και Β. Σόιμπλε θα παραβρεθούν σε εκδήλωση που διοργανώνει το ΕΛΚ στην Πορτογαλία με αντικείμενο «Στρατηγική για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση 2014-2019» και στην συνέχεια θα ακολουθήσει γεύμα. 

Εκεί ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το θέμα της πορείας του ελληνικού προγράμματος αλλά και της μείωσης του χρέους. Ήδη μια πρώτη συζήτηση είχε ο Β. Σόιμπλε την προηγούμενη Τετάρτη όταν τον επισκέφθηκαν στο Βερολίνο οι κύριοι Στουρνάρας και Παπασταύρου. 

«Βγήκαν αρκετά πράγματα» είχε πει για αυτή την συνάντηση ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Εκείνο που αναμένεται να ζητήσει ο Α. Σαμαράς, ενόψει και της άφιξης της τρόικας, είναι το θέμα των φοροελαφρύνσεων χωρίς να αλλάξει η φιλοσοφία του προγράμματος.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα σημειώσει τα μέχρι τώρα θετικά επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο τόσο στο Βερολίνο όσο και στις Βρυξέλλες υπάρχει έντονη ανησυχία από τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων και κυρίως των νέων υπουργών που κάνουν λόγο για αλλαγή πολιτικής. 

Ο Σόιμπλε την Πέμπτη θα έχει και την πρώτη του συνάντηση και με τον Έλληνα ομόλογό του Γκίκα Χαρδούβελη, κατά την συνεδρίαση του Eurogroup. Εκτός από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο πρωθυπουργός θα δει και τον Φινλανδό ομόλογο του Γ. Κατάινεν, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Ο. Ρεν. 

Πρόκειται για μια θέση «κλειδί» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα καθώς θα είναι ο επίτροπος, οι δηλώσεις του οποίου θα διαμορφώνουν το κλίμα στις Βρυξέλλες για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. 

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξει πολιτικές για να βγει οριστικά από την κρίση ενισχύοντας την ανάπτυξη και την απασχόληση και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας κυρίως για τη νέα γενιά. Θα αναφερθεί και στις εξελίξεις στην χώρα μας τονίζοντας ότι μετά από έξι χρόνια κρίσης που στοίχισαν στην ανάπτυξη και επέφεραν μείωση του βιοτικού επιπέδου η Ελλάδα έχει ήδη μπει σε φάση ανάκαμψης ενώ το 2014 θα κλείσει με, έστω και μικρό, θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

Ο Α. Σαμαράς θα συναντηθεί επίσης με τον «οικοδεσπότη» της εκδήλωσης και πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Π. Κοέλιο, η χώρα του οποίου βγήκε από το μνημόνιο, με τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μ Μπαρόζο αλλά και με το «φαβορί» για την προεδρία της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ.  

RSS

RSS